Historie Eindhovensche Golf in vogelvlucht

In 1928 ontdekken de heer Anton Philips en zijn vrouw Anna Philips-de Jongh een wijds landschap in Valkenswaard met lage dennen, heide en donkere vennen, de Nederheide genaamd. Ze zijn beiden zeer onder de indruk van de schoonheid ervan en maken plannen om de grond te kopen. Het plan is om er een natuurreservaat van te maken, waarop tevens een golfbaan moet komen, want mevrouw Philips is zeer verknocht geraakt aan de golfsport.

Nadat de verkoop van de Nederheide door de gemeente Valkenswaard aan N.V. Philips Grondmaatschappij tot Behoud van Natuurschoon een feit is, wordt de vermaarde Engelse golfbaanarchitect Henry Shapland (Harry) Colt (1869 – 1951) in de arm genomen voor de aanleg van een 18 holes ‘firstclass championship course’ in Eindhoven samen met tuinarchitect Copijn uit Utrecht. Harry Colt had zijn naam reeds gevestigd met het ontwerp van golfbanen in Hilversum, Zandvoort (de Kennemer) en De Pan. De aanleg wordt voortvarend ter hand genomen, maar door de strenge winter van 1928-29 wordt het werk tijdelijk bevroren.

In de herfst van 1929 kan de baan al gedeeltelijk in gebruik worden genomen. Veel van de huidige flora is door het echtpaar Philips zelf meegenomen van hun reizen over de wereld, waarmee de baan beschikt over een rijke verscheidenheid aan uitheemse bomen en planten. Ook worden er plannen gesmeed voor een clubhuis dat warm, licht en gezellig is, met mooie vuurhaarden en een ruim terras en natuurlijk voorzien van een rieten dak. Eind mei 1929 start de bouw onder architectuur van bureau Hanrath en Briët uit Hilversum en met de Kerst van dat jaar hebben de spelers op de Eindhovensche Golf een rieten dak boven het hoofd.

Op 12 juli 1930 wordt de baan officieel geopend door de voorzitter Anton Philips en de vicevoorzitter Anna Philips-de Jongh en telt de club 100 leden, die beschikken over een Engelse professional, die hen helpt zich te bekwamen in het golfspel.

De Eindhovensche Golf, één van de ‘Oude Negen’ roemrijkste banen in Nederland, groeit uit tot een alom geprezen mooie golfbaan met een prachtig clubhuis met uitzicht op maar liefst 5 holes en een prachtig ven. Bovendien heeft de Eindhovensche Golf een zeer actieve vereniging en een clubleven dat bol staat van creatieve initiatieven, clubjes en commissies, die recht doen aan de Brabantse gezelligheid en gastvrijheid. Vele (inter)nationale wedstrijden en kampioenschappen hebben zich op deze baan afgespeeld en bij zowel de mannen als de vrouwen heeft de EG grote (lands)kampioenen voortgebracht en vele successen mogen vieren.

In 2014 wordt een hightech indoor golffaciliteit, de Eindhovensche Golf Academy, in gebruik genomen. Hier kunnen de leden van de EG, maar ook een selecte groep Nederlandse topspelers, werken aan de verbetering van hun golfspel, waarbij hen alle denkbare technische hulpmiddelen op golfgebied ter beschikking staan. Een unicum in Nederland en Europa!

Tevens komen de gronden waarop onder meer de Eindhovensche Golf is gevestigd aan het einde van 2014 in handen van de bekende Eindhovense ondernemer Wim van der Leegte. Een nieuw hoofdstuk in de rijke geschiedenis van de Eindhovensche Golf wordt geschreven.

In 2020 wordt de viering van het 90-jarig bestaan van de Eindhovensche Golf overschaduwd door de Corona-pandemie die heel de wereld in haar greep houdt. Dit weerhoudt de Eindhovensche Golf er niet van om met een positieve blik de toekomst tegemoet te treden, ondernemend en immer jong van geest. Een club die topsport en gezelligheid met elkaar weet te verbinden en die de historische band met het bedrijfsleven niet uit het oog zal verliezen!